8. mrt, 2016

De kop is er af...

...De eerste lesdag zit er op! Voordat ik richting Hoorn kon vertrekken, eerst even snel Henk-Wiggert en Sylke naar school gebracht. Voor hun is het ook allemaal nieuw, want ze moesten zonder begeleiding van hun moeder deze keer zelf zorgen dat ze op tijd in hun klas zaten. En volgende week wordt het nog erger, want we beginnen voortaan een kwartier eerder, dus vanaf dan moeten ze helemaal zelf zorgen dat ze op school komen. Iemand zei het al tijdens de introductie-avond... Moet je opletten hoe snel je kids zelfstandig gaan worden het aankomende jaar... Je moet er wat voor over hebben, een moeder in een brandweerauto... :-)

De ochtend stond in het teken van elkaar leren kennen. En wat een leuke energieke groep is het bij elkaar! Samen zijn we van alle markten thuis. We hebben een politie agent, een kitesurfer, een ambulance chauffeur, diverse brandweerduikers, een tassenmaakster, een kitwerker, een preventiemedewerker, een planner voor de huis-aan-huis bezorgers... en zo kan ik nog wel even doorgaan. Beroepsmensen, maar ook vrijwilligers.

En overal vandaan: Hoorn, Venhuizen, Callantsoog, Texel, Alkmaar, Medemblik.. al met al een groep enthousiaste mensen, waar ik graag 15 maanden mee aan de bak ga.

Iedereen had een presentatie over zichzelf voorbereid. In de presentatie moesten een aantal zaken terugkomen zoals bijvoorbeeld: waarom ga je deze opleiding volgen? Wat verwacht jij van deze opleiding, wat kom je halen en wat kun je ons geven, waar ben je goed in en waar moet je nog aan werken. De rode draad in de presentaties was toch wel het feit dat bijna iedereen in eerste instantie de opleiding gaat doen vanwege een dreigend tekort aan bevelvoerders op de posten. Mooi om te zien was dat er heel eerlijk en open verteld werd over krachten en tekortkomingen en dat iedereen dat toch eigenlijk wel heel goed van zichzelf weet. Iedereen had voor elkaar Tips en Tops genoteerd, daar heb je wat aan, dat zijn kadootjes. De ochtend vloog voorbij!

In de middag nam William ons mee door de eerste hoofdstukken van de grote stapel boeken. En zoals hij zelf al aangaf in de introductie.. geen boek op tafel maar praktijkgericht! Heel fijn, lezen doe je thuis maar. Vandaar dat we in groepjes uiteen gingen om in een beknopte manier op te schrijven wat nu eigenlijk de verantwoordelijkheden en de bevoegdheden van een bevelvoerder zijn. Op de foto zie je Joän uitleg geven over de bevindingen van zijn groepje.

Verder hebben we het nog gehad over BOB, HHH, AAR en STAR. Dusss.. fijn al die afkortingen, ik praat je er later over bij. De mooiste tip van de dag is dat je altijd recht hebt op een TIME OUT, niet alleen tijdens een inzet als je het even niet meer weet, maar ook in je dagelijks bezigheden. Neem afstand van hetgeen waarmee je bezig bent en ga terug naar het moment waarop je wél zeker van je zaak was. Pak vanaf daar je werkzaamheden weer op.

Volgende week het park in.. voor het leiderschapsspel...!