16. mrt, 2016

After Action Review, 'maar 't ken ok aars....'

Ik vertelde vorige week al, dat ik je later bij ging praten over de afkortingen.. Nou hier dan de eerste.. AAR. AAR staat voor After Action Review. De omschrijving op de website van Brandweer Nederland geeft daarover de volgende uitleg. "AAR is een begrip dat steeds vaker valt in de brandweerwereld. Het gaat om een methode om met een team, na het afronden van een inzet, op een gestructureerde manier de uitvoering te analyseren en geleerde lessen te verzamelen."

De methode draait om de volgende vijf vragen: Wat was het plan, Wat is er werkelijk gebeurd? Waarom gebeurde het? Wat kunnen wij als team leren? Zijn er leerpunten die we met anderen willen delen? Overigens een methode die je niet alleen voor brandweerzaken kunt invoeren.. Ik denk dat ik ze met Henk-Wiggert en Sylke ook maar eens ga toepassen... ;-)

Tijdens de theoretische discussie die we in de ochtend hadden, kwam naar voren dat je een AAR ook heel goed kunt inzetten om bijvoorbeeld een overdracht naar andere groepen te doen. Hiermee geef je nieuwe teams op een snelle en duidelijke wijze inzicht in de risico's en de criteria van een lopende inzet. Door het toepassen van de AAR krijg je inzicht in het gedrag en het vermogen van de groep. Oh ja! En wist je dat het slimste woord wat je ooit geleerd hebt, 'waarom' is?? Je begrijpt natuurlijk wel waarom!

Tijd om het veld in te gaan. Op een zeer creatieve manier kozen we een bevelvoerder uit ons midden. En ga er maar aan staan. Als eerste met je billen bloot, of, in het diepe gegooid... stress alom... ;-) met een team van 4 manschappen mocht de bevelvoerder een voor hem uitgezette opdracht aanpakken. De bedoeling was om na de inzet, de AAR met de ploeg te oefenen. En joh! Wat deed hij het al goed, zwaar onder de indruk. Er is zoveel om tegelijk aan te moeten denken, petje af. 

Het combineren van de theorie met meteen een praktijkgerichte oefening werkt heel erg lekker. Ik denk dat we toch bijna allemaal 'doeners' zijn, er blijft daarna gewoon veel meer hangen.

Uiteindelijk waren we er aan het einde van de dag allemaal over eens. Bij het houden van een evaluatie, AAR, of elke andere soort van nabespreking van een incident is het belangrijk om vooral structuur aan te brengen in je gesprek. Structuur voorkomt het praten in cirkeltjes. Zorg voor interactie tijdens het gesprek, vraag door en zoek verdieping.

Maar uiteindelijk blijven we ook allemaal nuchtere Noord-Hollanders... dus, vooral voor de 'eigenwijzen' in onze groep (en geloof me, dat zijn er nogal wat -ja, ik ook-) 't ken ok AARS... als je er maar van kunt leren, dat is wel de boodschap van vandaag...!