23. mrt, 2016

...de derde dag.. over Oma's en LSD....

Na een mega drukke brandweer week is daar zo alweer lesdag nummer drie. Afgelopen week heb ik me écht wel even afgevraagd of ik nu een fulltime brandweer baan had, met een drukkerij hobby.. of andersom.. Maar wat geeft het een energie! Donderdagavond kregen we 20 zakenvrouwen uit mijn zakelijke netwerkgroep op bezoek in de kazerne. Mooi om zo te kunnen laten zien wat onze passie is. En nog beter om te zien dat het aanstekelijk werkt...!

Zaterdag hadden we met IBGS NW4 een grote eindoefening in Zaandam, als je daar meer over wilt weten kijk dan even onder het kopje IBGS ;-) Ook een lange leerzame dag, waar ik al heel goed gebruik kon maken van de observatie tips die we in de opleiding leren. Ook de leerpunten over het houden van een korte nabespreking kwamen al goed van pas!

En dan wordt het weer dinsdag.. de derde dag. We starten met het nabespreken van de laatste oefening van de week ervoor. En daar is hij al.. het eerste leermoment van de dag. We weten het allemaal niet zo goed meer.. de scherpe randjes zijn ervan af. Nabespreken doe je dus meteen na een oefening of incident, niet na een week. Duidelijk!

'Stilstaan bij je handelen is vooruitgang' zegt Loesje. Vandaar dat we vandaag uitgebreid stilstaan bij (zelf)reflectie en op een goede manier feedback geven aan anderen. Iets wat we allemaal dagelijks kunnen gebruiken om op een positieve manier (ongewenste) zaken bespreekbaar te maken en goed gedrag te bevorderen. Tijdens het feedback geven kun je aan een ander aangeven wat zijn gedrag voor een effect geeft op jou of op de rest van de groep. Wat zie je? Wat doet dat met je? Vertel een ander vooral niet wat hij niet mag doen, maar geef aan wat je juist wel kunt doen om een situatie te veranderen. Let hierbij vooral op je timing en je dosering van aandachtspunten, hou het kort en bondig. Wees objectief en zo concreet mogelijk.

En dan zul je denken.. wat heeft dat met Oma's en LSD te maken? Nou.. kijk... we zijn gek op (of worden gek van) afkortingen. Voorkom in een feedback gesprek dat je je eigen Oordeel al klaar hebt, daar een Mening over hebt of een Aanname doet. (Hé! OMA!) en je moet vooral goed Luisteren, Samenvatten en Doorvragen... (Hé! een OMA met LSD...!)

Nou ja, misschien heb ik het écht te druk gehad en leg ik nu verbanden die er niet zijn... Maar ik denk dat ik het zo beter zal onthouden in ieder geval!! ;-)