30. mrt, 2016

Orde in de Chaos!

Ik zit nu écht in de fase: "Help! Waar ga ik in vredesnaam eens beginnen...!" Voor me op tafel ligt een gigantische stapel boeken volgeschreven met héél interessante materie.. verdeeld over de vier operationele taakgebieden van een bevelvoerder. En dan heb ik het over optreden bij brandbestrijding, technische hulpverlening, incidenten met gevaarlijke stoffen en bestrijding van waterongevallen. Voor de doorgewinterde brandweerman (-of vrouw ;-) is dit natuurlijk een heel duidelijke onderverdeling.

De kerntaken van een bevelvoerder zijn gebaseerd op de vier fasen van een incident: de uitruk, verkenning, inzet en nazorg. Tot zover alles helder! volop structuur...! Fijn!

Maar nu komt het.. Iemand heeft bedacht, dat we al die boeken tegelijk moeten bestuderen omdat de opleiding is onderverdeeld op de kerntaken van de bevelvoerder. In Jip-en-Janneke taal wil dit zeggen dat je straks je eerste theorie-examen doet over de uitruk- en verkenningsfase, maar dan wel meteen voor brand, HV, OGS en waterongevallen. En, op zich is het hartstikke logisch hoor... maar wel héél veel en dan niet van hetzelfde.. begrijp je?!?! Weg structuur.

Dus ja, waar ga je beginnen? Ik merk dat de theorie die ik in de opleiding tot manschap natuurlijk ook allemaal gehad heb, nog wel ergens zit. Érgens... misschien iets verder weg opgeruimd in mijn hoofd dan dat nu handig is... Ik heb daar wel een kleine achterstand in te halen als ik eerlijk ben. Kijk als je natuurlijk elke dag met deze materie aan het werk bent, dan drijft het aan de oppervlakte. Maar ja, dat doe ik niet. Ik ben elke dag bezig met PMS kleuren en druktechnieken.. die drijven bij mij aan de oppervlakte. Ik ben vrijwilliger bij de brandweer, dus die theoretische kennis is er wel... maar ik moet er toch naar graven. Dat wordt dus nu wel even een uitdaging.

Gelukkig is daar een hulpmiddel voor... Structuur aanbrengen noemen ze dat.. Ja! Gelukkig!! Door structuur aan te brengen schep je orde in je eigen chaos. Zo is dat. Een waarheid als een koe. Maar dan de volgende vraag... HOE DOE JE DAT??? Kijk, structuur aanbrengen in de planning van mijn dagelijkse werkzaamheden gaat me steeds beter af, ook al blijft het wel één van mijn valkuilen. Maar nu moet ik dat ineens doen in de onbegrensde oneindigheid van theoretische kennis en vaardigheden waar ik niet dagelijks mee te maken heb. En dan zijn we nog niet eens bij het hoofdstuk... 'Onder tijdsdruk aanbrengen van structuur in de wir-war van blinde vlekken, onbekende situatie's, escalatie's en plannen+.... Volgen jullie mij nog?

Dat zou ik héél knap vinden, want op dit moment volg ik het zelf even niet meer... :-)

Goed. Dat is dus de opdracht voor aankomende week. Leren denken in scenario's en structuur aanbrengen in de chaos. Op alle vlakken!