13. apr, 2016

Zeg wat je denkt en doe wat je zegt! Praktijkdag #1

En dan is hij eindelijk daar... week 6... praktijkdag 1. Oh ja, voordat ik verder ga moeten jullie even weten dat wij met z'n allen een WhatsApp groepje hebben. Natuurlijk. Wat kan een mens tegenwoordig nog zonder WhatsApp groepje. Handig hoor en leuk ook.. zo ben je meteen op de hoogte als er een grote brand is, waar één van ons toevallig bij is.. We delen ook foto's en hebben het dan over de RSTV en wat onze mening daar dan over is... Lekker interactief dus, die opleiding ;-) En daar begon het maandagmiddag al.. "Zijn jullie ook al zenuwachtig?" kwam er in mijn beeldscherm... Oh ja... pffff... morgen praktijk... Gelukkig, ik ben niet de enige die al drie nachten alle scenario's langs ziet komen in mijn hoofd...!

Deze dag zijn we te gast in Wognum. Vanuit deze kazerne is het de bedoeling dat we allemaal twee inzetjes als bevelvoerder gaan draaien. Ééntje in de ochtend en ééntje in de middag. Dat is dus een volle dag, want we zijn met twaalf cursisten. Er waren twee banen uitgezet met op elke baan een scenario brand. Omdat we natuurlijk net begonnen zijn, was het leerdoel van vandaag uitruk en verkenning. Voor velen van ons één van de allereerste keren dat we voorin zaten en écht alleen aan de bak mochten. Super Spannend dus!

In de theorie lessen had ik al ervaren dat er heel veel op je af komt, en dat het handig is, of nog beter gezegd, noodzakelijk is, dat je op een gestructureerde wijze gaat leren uitvragen. En ik kan je zeggen, op papier ziet dat er heel samenhangend en logisch uit, maar eenmaal op die stoel, met dat rode hesje aan en een portofoon in je hand... is het toch nét even anders! En als je dan als eerste aan de beurt bent (en dat geluk had ik natuurlijk), dan ga je in het diepe, zonder zwemdiploma. En daar is helemaal niks mis mee, leert de ervaring achteraf. Al doende leert men het best.

De AC had voor mij een buitenbrand. Ok, nou... daar gaan we.. Fijn dat ik een vertrouwd gezicht achter het stuur naast mij had in de persoon van Peter de Caluwé, die vandaag fijn een dagje met ons meeging. Al rijdend naar het object blijkt (voor mij in ieder geval) dat je al snel geneigd bent om een bepaalde aanname te doen. En dat je daarmee behoorlijk de mist in kunt gaan! Haha! Zo blijkt de buitenbrand tegen een pand aan te staan. Kijk, dat had ik keurig in het uitvragen naar boven gekregen. Voor mezelf had ik een plaatje in mijn hoofd dat het pand een huis zou zijn.. Vraag me niet waarom... Gelukkig bedacht ik ineens, vlak voordat we er waren, dat dat wel eens anders zou kunnen zijn.. en ja hoor.. Het huis blijkt ineens een bedrijfsverzamelgebouw! Kijk, dat doet wel even wat met je plan en samenhangend meteen met je plan plus. Leermoment 1 van héél veel...

Het is mooi om te zien hoe iedereen zijn eigen manier van uitvragen heeft en daarmee ook zijn eigen beeldvorming en inzetplan maakt. Dat had ik al eens ervaren tijden het jureren van de wedstrijden van de ABWC. Daar zie je, dat zeven inzetten op precies dezelfde enscenering, zeven compleet andere benaderingen geven. En dat maakt dat we ook vandaag van elkaars inzetten enorm leren!

Na iedere inzet kreeg de bevelvoerder netjes een goede nabespreking waarin je tips en tops ter sprake kwamen. De bedoeling is om er een reflectieverslag voor jezelf en je mentor van te maken, zodat je straks mooie leerdoelen voor jezelf vast kunt stellen.

In de middag deden we ronde twee, waarin je dus meteen de kans kreeg om je Tips van de ochtendsessie in de praktijk tot uitvoering te laten komen. Voor sommige van ons lukte dit heel goed, voor anderen wat minder. En ook dat maakt niet uit. Daar leer je misschien juist wel nóg meer van. Dat gebeurt je waarschijnlijk niet nog een keer....!

Voor mij was de tip van de dag in ieder geval: zeg wat je denkt en doe wat je zegt. Want je kunt diverse keren je plan plus in je hoofd hebben gemaakt, maar als dan het moment daar is dat je plan plus ineens werkelijkheid wordt, acteer daar dan ook naar!

oh ja... bijna vergeten... alles staat op film. Kun je mooi evalueren met je mentor... kijk even mee voor een sneak preview... Vuurdoop!