19. mei, 2016

Boe! en het geheim van de 7 mijlslaarsen...

Ik was er al bang voor. Een blog schrijven over je eigen specialisme is wel erg lastig. Dus daarom ben ik deze week te laat. Gelukkig heb ik een scherpe mentor, die mij er vanmorgen fijntjes aan hielp herinneren dat hij nog geen stukje van deze week heeft kunnen lezen.. oei!

Hoe kwam het zover? Deze leergang gaat over leiding nemen en leiding geven. Niet alleen in het veld tijdens een uitruk, maar ook voor je groep. Om mensen te inspireren, motiveren en nieuwe dingen te laten leren. Dus dat doet onze William ook. Hij geeft soms een gedeelte van zijn les weg. En laat dan de cursist zíjn werk doen. Hij noemt het... 'De kracht van de cursist!' En dat is leuk hoor, want zo zie je de medecursisten eens van een andere kant. Vorige week zei hij tegen mij...:"OGS, dat is jouw straatje, wil jij ons iets vertellen over opschaling in een OGS incident?" "Tuurlijk." zei ik. En daar begon het. Want OGS (Ongevalsbestrijding Gevaarlijke Stoffen), dat is best een uitgebreid dingetje. Kijk, wij hebben in onze post een specialisme. Voor de regio Noord-Holland Noord zijn wij opgeleid tot gaspakdragers. Als er tijdens een incident stoffen aanwezig zijn die té gevaarlijk zijn om in een bluspak of in een chemicaliënpak aan te pakken, dan komen wij. Een gaspak geeft dan nét weer een stapje extra bescherming voor de drager. Daar zitten allerlei regeltjes en protocollen aan vast. Dat zal je niet verbazen. Want ja, het moet natuurlijk wel veilig en verantwoord. Nou ik zal jullie verder niet belasten met de theoretische kennis over gevaarlijke stoffen. Wat wél leuk is om even te kijken, is dit filmpje van brandweer Fryslan.. lekker helder en duidelijk. Zo zit het dus.

De voorbereiding op deze presentatie koste mij toch wel wat moeite. Namens onze post West-Wieringen zit ik ook in de werkgroep IBGS NW-4. IBGS staat in dit geval voor Incident Bestrijding Gevaarlijke Stoffen. NW-4 duid op een samenwerking tussen vier veiligheidsregio's. Dan heb ik het over de veiligheidsregio's Kennemerland, Zaanstreek-Waterland, Amsterdam-Amstelland en Noord-Holland Noord. Deze vier regio's hebben met elkaar afgesproken om met diverse specialistische taken intensief samen te werken. In deze werkgroep praten we over het uniformeren van de werkwijze van het Interregionaal IBGS-Peleton. Een hele mond vol!

Dus... daar ga je... want wat is belangrijk om te delen? Ga ik niet te veel in op het gaspakken specialisme. Wat is nu voor een aankomende bevelvoerder écht van belang om te weten? En dan meteen de andere kant.. is mijn presentatie nu niet té eenvoudig...? brrrr... Ach. Gelukkig vond ik mijn mentor Dennis bereid om hem van te voren even door te nemen. Kreeg ik toch mooi nog een paar tips en aanpassingen van. Dank je Dennis!!

Kijk en het voordeel van gaspakken op je post is ook dat je zomaar de beschikking hebt over een aantal oefenpakken. Mooi! Inladen die pakken, kijken wie zich geroepen voelt om dat na de presentatie eens te ervaren. Hoe voelt zo'n pak nou eigenlijk. Wat zijn mijn mogelijkheden en uiteraard, niet geheel onbelangrijk.. wat zijn de onmogelijkheden? Wat doet zo'n pak met mijn bewegingsvrijheid, mijn communicatiemiddelen...? Leuk! En ja, trots hoor, ze gingen erin, Bas en Joanna.. Ik heb er even een klein foto momentje van gemaakt... kijk maar!

En wat is nu het geheim van BOE! en de 7 mijlslaarsen?

Echt werkelijk waar géééén idee.....! :-)