26. mei, 2016

Ja! we weten het allemaal... Meten is.... Nou???

Over het belang van goedwerkende (!) rookmelders hoef ik inmiddels niemand meer iets te vertellen. Dat snappen we allemaal nu toch wel een keertje hé.. Rookmelders redden levens. Als je slaapt, dan ruik je niks. Dat is in sommige gevallen héél erg fijn. Je kunt zelf wel bedenken welke gevallen dat zijn. De andere kant van de medaille is, dat je dus niet wakker wordt van rooklucht. Er zitten veel giftige gassen in rook, daar kunnen we kort over zijn, daardoor raak je al snel in een diepe bewusteloosheid. Rookmelders zijn dus écht van levensbelang!

Maar er is er nog eentje... Koolmonoxide.. en die hoor je de laatste tijd steeds vaker. Koolmonoxide is kleurloos én geurloos.. Je ziet het niet en je ruikt het niet. En blootstelling aan hoge concentraties kan leiden tot de dood. Oei! Hebben we die allemaal in huis? Een Koolmonoxidemelder? Ik zou zeggen.. ook géén overbodige luxe hoor.. zo'n meldertje aan de muur. Als je nog even tijd extra hebt, of later misschien.. kijk dan op Voorkomen is beter dan genezen!

Kijk en daar is meteen een mooi sprongetje naar de les van deze week. Arno mocht! Arno weet alles over CO-meters en Explosiegevaarsmeters. Wij komen als brandweer natuurlijk ook in contact met gevaarlijke situatie's. En dan kun je maar beter een apparaatje mee hebben, die je verteld dat het tijd wordt om op te passen! We hebben er twee. De CO-meter en de Explosiegevaarsmeter.

Om maar even meteen met de laatste te beginnen... De Explosiegevaarsmeter meet een waarde in LEL (Lower Explosion Level), de onderste explosiegrens. Het systeem meet 0 tot 100%, waarbij 100% de explosiegrens is. Zo'n meter heeft een sensor die middels een katalytisch meetprincipe aangeeft wat de LEL waarde van het luchtmengsel is die hij meet. Ja toch? Arno? Maar wist je dat de sensor toch wel zo'n 15 seconde nodig heeft om zijn meting te kunnen verwerken? Wij zijn vooral geneigd om snél te werk te gaan.. maar misschien is het tóch beter om af en toe eens pas op de plek te maken. Geduld is in dit geval een schone zaak. En ik kan je zeggen, als je staat te tellen is 15 seconde lang. Erg lang!

De tweede meter is de CO-meter. We gebruiken hem om de concentratie CO in de lucht te meten. Voor de liefhebbers even de statistieken, bij welke concentratie geeft de aanwezigheid van CO welk effect?:

25 ppm: maximaal aanvaarde concentratie in Nederland. Dit wordt ook wel de TWA of MAC waarde genoemd
200 ppm: kortademigheid, drukkend gevoel op het hoofd
400 ppm: Hoofdpijn, vermindering beoordelingsvermogen. Levensbedreigend na 3 uur voortdurende blootstelling
800 ppm: ernstige vermoeidheid, misselijkheid, prikkelbaarheid, verminderd gezichtsvermogen. Bewusteloos na 2 uur, dood binnen 2 tot 3 uur.
1500 ppm: zware hoofdpijn, flauwvallen, verwardheid, misselijkheid. Dood binnen 1-2 uur blootstelling.
3000 ppm: snelle ademhaling, braken, hartritmestoornissen. Dood binnen 1 uur blootstelling
6000 ppm: stuipen, verwijde pupillen, verstoorde ademhaling. Dood binnen 25-30 minuten
12000 ppm: hartfalen, coma, overlijden. Dood tot gevolg binnen 1-3 minuten

Niet zo mooi dus!

Dit willen we graag voorkomen... weten hoe? kijk dan even op:
co-vergiftiging-voorkomen

Nou.. Arno had alle meters natuurlijk meegenomen, zodat we in het klaslokaal mooi konden zien hoe zo'n ding er aan de binnenkant uitziet. Hij vertelde ons precies hoe zo'n meter eigenlijk aan zijn waarde's komt en waar je op moet letten. Na de theorie mochten we er ook nog even buiten mee spelen, want ik zei het al eerder.. wij zijn de doeners hé!!

Dus! samengevat....:

Meten is..... even pas op de plaats maken en dan weet je het!

Bedankt Arno, je presentatie was heerlijk duidelijk en helder!

Volgende week weer een praktijk-dag. Lekker, kunnen we mooi zien of we al onze theoretische kennis om kunnen zetten in korte duidelijk opdrachten....!