2. jun, 2016

Wat is mijn zwakke schakel? Schakelmomentjes!!!

Week 12, praktijkdag #2

En hij komt vanzelf hé.. na al die weken theorie lekker weer een praktijkdag! En wat voor één. Dik over de 20 graden, lekker zonnetje erbij... Wat wil een cursist nog meer? Nou ja, ehhh... een goede afloop van je eigen inzet.. dat zou wel fijn zijn eigenlijk! En dat het weer spannend wordt, dat is een ding wat zeker is. Kan ik al die theorie van de afgelopen weken omzetten en de juiste vragen stellen aanrijdend naar het incident? Joh.. het geeft je slapeloze nachten hoor! Nou, we gaan het beleven...

Geen gekkigheid een dag van te voren op de whatsapp-groep deze keer. Dat begint dus zeker al te wennen voor iedereen.. goed teken denk ik. Of stilte voor de storm.. Wie zal het zeggen?!

In de theorie zijn we zeer intensief bezig met het kwadrantenmodel en het kenmerkenschema. Dit is een mooie kapstok om je BOB aan op te hangen. BOB staat in dit geval voor Beeld, Oordeel- en Besluitvorming. Het kenmerkenschema geeft je een hele duidelijke richting waarin je vragen kunt stellen tijdens het aanrijden. Oh ja.. daar heb ik het helemaal nog nooit over gehad zeker..! Nou dan wordt het tijd. Brandweermensen opgelet! Het kenmerkenschema bestaat uit 5 kenmerken die belangrijk zijn bij een inzet. Het gaat hierbij om Mens-, Gebouw-, Brand-, Omgevings- en Interventiekenmerken. Bij menskenmerken heb je het over wél of niet zelfredzaam, mate van opmerkzaamheid (dag- of nachtsituatie) en is er een BHV-er aanwezig die aanwijzingen kan geven. De gebouwkenmerken gaan over zaken als: hoogte, complexiteit, voorzieningen zoals compartimentering en sprinklers. Brandkenmerken richten zich op RSTV en vragen als: Is er brand in het gebouw, of staat er een gebouw in brand.. Je zult begrijpen dat dat wel degelijk verschil uit maakt! De omgevingskenmerken gaan over de ligging van het object, bereikbaarheid, weersomstandigheden en alle zaken er verder omheen. En de laatste, maar zeker niet de minst belangrijke zijn de Interventiekenmerken: Waar brand het, wat is de omvang van de brand, heb ik genoeg blusmiddelen, mensen en materieel. En geloof mij maar... alle kenmerken bij elkaar, daar kun je héél veel vragen over stellen!

Op basis van de uitkomsten van het kenmerkenschema kun je bepalen in welk kwadrant je gaat beginnen met je inzet. En dan krijg je termen als defensief binnen, defensief buiten, offensief binnen en offensief buiten. Ik zal je daar verder niet mee lastigvallen, anders heb ik de volgende keer niks meer te vertellen...!

OK, mooi hé, die theorie... logisch allemaal op papier. En  dan zit je voorin. En krijg je de melding. Schakelen! Wat ga ik vragen op basis van deze melding, welke antwoorden krijg ik vanuit de Alarm Centrale. Waar zitten mijn blinde vlekken en hoe ga ik die vertalen naar een verkennings- en voorlopig plan. Wat zijn de gevaren bij deze inzet, hoe zet ik dat om naar mijn plan+. En dat allemaal in 6 minuten aanrijtijd. Dus. Zweten! en niet alleen door het warme weer deze keer...

Maar joh, wat is het leuk hé.. allemaal blije koppie's aan het einde van de dag. Een rugzak vol kadootjes met Tip's en Top's aangereikt door positief ingestelde instructeurs. Allemaal hebben ze het beste met je voor. Willen ze dat je leert. En dat doen we. Het is leuk om te zien dat iedereen ten opzichte van de vorige praktijkdag vorderingen maakt, daar doen we het tenslotte voor!

Zo.. en nu snel verder met mijn filmmateriaal en de reflectieverslagen, kan ik mooi mijn mentoren ook laten zien hoe de vlag erbij hangt...!