16. jun, 2016

Zal ik jouw Leontien zijn...???

De laatste theoriedag voor de vakantie... dat kan natuurlijk maar één ding betekenen...!! Juist!! Schoolreisje!! En dat heeft de groep van Joanna, Alec en Bas goed begrepen. Vorige week al mochten twee van de vier groepen hun eigen voorbereide les voordragen. Deze week de beurt aan de overige twee groepen. Van Joanna kregen we mail. Dinsdag 14 juni om 08.45 uur verzamelen in de kazerne Hem/Venhuizen. Koffie staat klaar. (dat stond niet in de mail, maar daar ben ik gewoon maar vanuit gegaan...:-)

Als eerste vertrokken we naar de Nederlands Hervormde Kerk van Venhuizen. Want bij brand in een kerk of, zoals we tegenwoordig ook veel zeggen.., de kerk in de brand.. heb je wel een uitdaging! En daar kon de koster van deze kerk ons van alles over vertellen, want hij heeft het aan den lijve ondervonden. Op 2 november 2003 sloeg daar namelijk het noodlot toe (kijk hier even naar de beelden). Waarschijnlijk door een defect aan de CV-ketel werd het monumentale pand in de as gelegd (lees hier het artikel). Door toedoen van goed werk van de brandweer konden de buitenmuren behouden blijven. En dat is voor de wederopbouw van de kerk van groot belang geweest.

Wat zijn nu eigenlijk de specifieke gevaren bij een gebouwbrand zoals een kerk? Nou ja.. de meeste kerken hebben een toren. Bij brand krijg je dan een soort schoorsteen effect. Je hebt vaak te maken met een grote open ruimte en een hoge vuurlast door de veelal houten constructie's. Een specifiek gevaar bij deze brand was toch wel dat de klok van bovenuit de toren naar beneden kwam zetten... en kijk maar even op de foto's.. dat is geen klein belletje....!

De tweede stop op ons uitje was de melkveehouderij van de familie Kesteloo te Venhuizen. De zoon des huizes, bijna afgestudeerd brandweerman Mark, laat ons de risico's zien van brand op een agrarisch bedrijf. Niet letterlijk natuurlijk.. Gelukkig maar.. Want joh... wat zou jij doen met 80 melkkoeien in een brandende stal? En misschien waren het er wel meer.. ik heb ze niet geteld als ik eerlijk ben. Kijk, en dan staan daar nog landbouwvoertuigen en is er opslag van stro en hooi enzo.. lekker brandbaar spul! En bij zo'n excursie kun je de ware boer van de 'gewone' Noord-Holland Noord mens makkelijk onderscheiden. Nietwaar Arno? Lekker luchtje hé jongen??

Al met al een zeer verhelderend eerste deel van de ochtend. En daar stopte ons uitje. We hadden deze dag een strakke planning, want er stonden veel afspraken op de agenda. Terug in de kazerne mocht de laatste groep zijn verhaal doen. Rees, Björn en Joän hadden zich voorbereid op de specifieke kenmerken van zolder- en kelderbranden. En deze groep deed dat wél letterlijk. Fikkie stoken op de buitenplaats...! kijk maar naar de foto's... ;-) En Leontien, de vaste assistent van Rees, deed zijn werk uitstekend! Flanerend voor de beamer werd de presentatie steeds op het juiste moment van een intrigerend filmpje voorzien... Nou ja.. laat maar... we zijn allemaal aan vakantie toe denk ik...!

's Middags kregen we bezoek van een AGS (Adviseur Gevaarlijke Stoffen). Carlo Nannings praatte ons bij over de rol van de AGS en de MPL (Meet Plan Leider) in het geval van een Ongeval Gevaarlijke Stoffen. De VRNHN (Veiligheids Regio Noord-Holland Noord) heeft de beschikking over twee AGS-en. Een AGS geeft advies aan Brandweer, Politie, Ambulance en Gemeenten in geval van een ongeval of incident met gevaarlijke stoffen. De MPL brengt het effectgebied hiervan in kaart. En daar kregen we een aanvulling op ons leermomentje van de presentatie van Arno over Meten is weten.. Want Meten is weten; als je weet wát je meet!! en dat doe je dan dus langzaam.. Vooraf hadden we allemaal slimme vragen bedacht die we aan Carlo konden stellen. Zoals: wat is uw lievelingskleur, lust u spruitjes, bent u getrouwd... en dan ook nog wat standaard vragen zoals: welke risico objecten, complexen en stoffen zijn voor de AGS in onze regio interessant, welke bevoegdheden heeft een AGS meer dan een bevelvoerder, welke informatie wil een AGS weten van de bevelvoerder en nog meer van dat... Op alle vragen kregen we keurig antwoord. Carlo had via een slim online programma een interactieve quiz voor ons bedacht, om te kijken hoe onze kennis ervoor stond... oei!! Aan het einde van de presentatie kwam de kwadratenregel nog even uit de hoge hoed, daar duik ik nog even in.. dat is nog niet helemaal helder...!

Oh ja.. dat vergeet ik nog bijna in alle hectiek... Weet je hoe naar het is als jij in de les in Hoorn zit en je pager gaat af? Hij gaat bijna nooit hé... en dan deze middag tot twee keer toe... En ook nog voor een OGS... in Hippolytushoef... grrrrrr.... ;-)

Volgende week de laatste les voor de vakantie. Praktijk OGS en HV!! en natuurlijk sluiten we af met een welverdiende BBQ.. Kijk er nu al naar uit!