23. jun, 2016

Over op je bek gaan met je eigen meuk... :-)

les 15, praktijkdag #3

De laatste dag voordat we maar liefst negen(!) weken vakantie hebben. Joh, negen weken.. ik heb nog nooit van mijn leven zo lang vakantie gehad.. En wat is er dan leuker om de laatste dag heerlijk weer het veld in te gaan voor een praktijk sessie... Nou. dat ging even anders. De dag was verdeeld in een inzet OGS (Ongeval Gevaarlijke Stoffen) en een inzet HV (Hulpverlening). Mijn ochtend inzet was een Ongeval Gevaarlijke Stoffen. In mijn rugzak zit veel over Gevaarlijke Stoffen. Dacht ik. MIS! FOUT! Of nou ja.. het zit vast wel ergens, maar het lag even niet bovenop vandaag. En dat is een understatement. In de inleiding van deze website staat het al. Volg mij tijdens de hoogtepunten, maar waarschijnlijk zeker ook de dieptepunten tijdens mijn opleiding. Nou dit was er ééntje hoor, de ochtend sessie.

Tjoh, wat is het anders om ineens als bevelvoerder een inzet OGS te doen. In de oefensituatie's in mijn eigen kazerne ben ik manschap in een gaspak. Leuk man, vanaf de zijlijn lekker meekijken naar de inzetplannen van je bevelvoerder (bij een gaspakkeninzet noem je die trouwens Lima). En vanuit het boekje gaat het ook altijd prima! Maar dan in het veld, vanuit een melding... warm zeg, zo'n brandweerpak! Zo spannend is het dus, dat je gewoon ook de basis dingen van een gewone inzet compleet kunt vergeten. Hoezo bovenwindse aanrijroute... politie? komt die niet vanzelf dan... waterwinning...huh??? oh ja.. slachtoffer... ambulance ofzo?? Nou, je leest het al. Het was één groot leermoment. En die heb je ook gewoon nodig hoor, daar is helemaal niks mis mee. Die diepte investering die ik heb gedaan in de vorm van mijn helmcamera komt zo fantastisch tot zijn recht. Ik heb de film al terug gezien. En dat is dan het moment waarop het ineens weer interessant wordt. Terugkijken naar je eigen handelen is heel erg leerzaam. In de film zie ik namelijk dat een aantal dingen waarvan ik dacht dat ik ze vergeten was, wel degelijk ter sprake komen tijdens het aanrijden. Ik doe er alleen niks mee. Openbaring! Waarom doe ik dat niet? En hoe ga ik ervoor zorgen dat ik er de volgende keer wel wat mee ga doen... Kijk daar heb je wat aan! Aan alle geluiden om mij heen te horen heeft iedereen zijn eigen 'bescheiden' mening over OGS... maar vooral die van Alec blijft me bij... want ja, wat moet je met die meuk...! Einde ochtendsessie...!

De middagsessie met de HV inzet ging een stuk beter. En dan laat ik mijn technische termen even buiten beschouwing, want die lijken nergens op. Dat verdient zeker aandacht. Het bedenken van plannen, plannen+ en het wegzetten van verkenningsopdrachten vergen zoveel capaciteit van mijn interne harde schijf dat het benoemen van de juiste term voor de hulpverlenings-spulletjes even niet op het puntje van mijn tong lag... Sorry Freek! Ik ga erop oefenen... in de vakantie...

Over vakantie gesproken.. dat is het dus nu en daarom sloten we deze intensieve dag af met een welverdiende BBQ ergens op een strandje aan de rand van een industrieterrein bij het idyllische Markermeer. De volgende keer heb ik een taxi nodig dat is een ding wat zeker is...(René?). We hebben een superleuke avond gehad met een geweldige groep mensen. Ik denk niet dat we het vol gaan houden... negen weken zonder elkaar... hahaha!! Dusss.... Bas... zorg dat er plek is op die boot naar Texel.. Het programma is volgens mij al bijna rond!

Oh ja.. en dan nog een vraag... negen weken zonder deze blog... gaan jullie dat redden?? Ik ben er eigenlijk wel benieuwd naar. Ruimte voor reactie's genoeg hieronder. En als je het niet kunt missen, laat me dan weten waar je wat over wilt lezen. Dan ga ik voor je op zoek naar de waarheid, zoals William dat altijd zo mooi kan zeggen... Doei!