15. sep, 2016

Over Balans en rode en gele kaarten...

Daar gaan we weer!! Na negen weken volledige rust (....) zijn we op 1 september weer vol frisse moed begonnen met de opleiding. De oplettende lezer ziet het al.. Hayke? Dat was twee weken geleden.. je loopt dus nu twee blogs achter... Nou geloof mij maar, ik loop nog wel wat meer achter.. met allerlei zaken overigens. Het eerste theorie examen, die van uitruk en verkenning staat over twee weken op het programma dus ja... snap je...?

Maar goed, her en der om me heen begonnen er toch een aantal mensen te vragen naar mijn verhaaltje. Lief hoor! Dat betekent dat jullie het leuk vinden om te lezen. Daar ben ik blij om!

In de eerste les na de vakantie stond het symposium arbeidshygiëne van de vrnhn op het programma. Kledingadvies: Ceremonieel mét koord. Ha! Die is al puur zo'n tijdje niet uit de kast geweest, dus pakken die kans... Maar warm joh... warm...!  De burgemeester van Heiloo was de voorzitter van de dag. Nou, die had het duidelijk niet warm. Als je erbij was dan snap je mij wel. Maar goed, keurig in ons nette pak hebben wij deze bijeenkomst tot het eind bijgewoond. En we hebben ook nog wat geleerd: 'Een olifant eet je in kleine hapjes'. Nee, zonder gekheid. Het verhaal van Ricardo Weewer (lector brandweerkunde bij het IFV) en het verhaal over beroepsziekten en waar die dan zijn oorsprong vinden waren zeer zeker de moeite waard. Ook de overdracht van de arbeidshygiënebus van Marinus van de Velde aan Arno van Berkel was een mooie opsteker voor deze middag.

De dinsdag erop moesten we om half negen klaarstaan in Enkhuizen voor de eerste praktijkdag na de vakantie. Oh ja.. Hoe ging het ook alweer? Gelukkig hadden mijn mentoren de avond van te voren nog even snel een kleine opfris oefening voor mij in elkaar gezet. Want écht hoor, negen weken stilstand in deze fase van de opleiding is funest. En we waren er nog wel zó voor gewaarschuwd, het is nog geen tweede natuur hoor.. Over alles moet nog goed worden nagedacht. Tip dus voor de nieuwe bevelvoerders opleiding, die ook alweer is gestart. Maar ja. Zoals al eens eerder aangegeven heb ik in mijn gewone leven ook nog een eigen drukkerij. Dat gaat gewoon door, daar moeten ook mensen op vakantie. En dat moet opgevangen worden. Dus voordat je het weet zit je weer tot over je oren in het dagelijkse werk. En daar komt dus de balans vraag. Hoe ga ik dat volhouden?

Ik ben van nature een persoon die graag alles op het hoogste niveau af wil ronden. Ik leg de lat voor mezelf heel hoog. Is dat wel realistisch? Gelukkig was daar zaterdag 10 september Björn Kuipers. Je weet wel, die top scheidsrechter van het voetbalveld. Hij heeft zijn eigen team: team Kuipers. En een supermarkt. En oh ja.. een gezin. Ook nog. Hij gaf een lezing op de kaderdag die de vrnhn had georganiseerd. Het thema van de kaderdag was veerkracht. Hoe toepasselijk. Dus Björn, balans. Vertel mij eens, heb je nog een praktische tip voor mij? Dat had hij natuurlijk... De juiste mensen om je heen verzamelen. Handig om te weten, maar ik heb daar voor mezelf nog even een stapje voor gezet. Want waar gaat het nou uiteindelijk om? Waar wil ik staan over een jaar vanaf nu? Nou ja duidelijk. Dat rode hesje om mogen hebben.Dat is het doel van het aankomende jaar. Naast alle drukte van mijn dagelijkse bezigheden. Vorige week kreeg ik de gele kaart van mezelf. Dat is een waarschuwing. Pas op, als je zo verder gaat dan heb je rood te pakken en kun je het veld verlaten. Als ik dit jaar met goed gevolg wil afronden dan móet de lat omlaag. Het is belangrijk om die grens vast te stellen. En ik kan je vertellen, sinds dat tot me doorgedrongen is, ben ik een stuk rustiger geworden. Met dank aan Björn! Oh ja... en natuurlijk heb ik mezelf nog even opgedrongen voor een foto met hem... haha!

En dan last but not least... De Fireflash container... warm joh... warm! Afgelopen dinsdag, 30 graden. Ook al een record trouwens voor 13 september. Lekker rookgassen koelen en straalpijpvoeren. Ach ja. wat kan ik daar nog meer over zeggen dan dat dat ook een kwestie van balans is. Vochtbalans welteverstaan!!!

Dus om een lang verhaal kort te maken: De lat is aangepast naar een niveau wat ik aankan. Geen rode kaart voor mij. Dit kan ik zo handelen. Op naar het theorie examen!!