29. sep, 2016

Examen Stress #1 van 6

...en het eerste theorie examen naderde met rasse schreden. Als je op de eerste cursusavond op 8 maart je planning uitgereikt krijgt lijkt het nog mijlen ver weg. 28 september. Ohhhhh... alle tijd van de wereld nog denk je dan! En dat is maar goed ook, want de stapel boeken die je daarna in je mik geschoven krijgt liegt er niet om. In een eerder verhaaltje heb ik al eens uitgelegd hoe de structuur van de opleiding eruit ziet. Je zou verwachten dat het ingedeeld is in logische blokken. Dan praat ik over Brand, Hulpverlening en OGS (Ongeval Gevaarlijke Stoffen). Maar dat is niet zo. De opleiding is opgedeeld in andere logische blokken, namelijk volgens de te doorlopen stappen in een uitruk. Eerst 'Uitruk en Verkenning' dan 'Inzet' en als laatste 'Afbouw en Nazorg'. Dus het eerste examen 'uitruk en verkenning' gaat over brand, hulpverlening én OGS. Oh ja en een stukje oriëntatie waarin de organisatiestructuur en opschalings niveau's van de brandweer behandeld worden. Zijn jullie er nog???

nou ja.. de eerste weken van de opleiding kwam ik erachter dat ik écht mijn best zou moeten gaan doen om mijn theoretische achterstand weer even in te halen. Alle technische termen die William elke week door het lokaal slingerde, duizelden mij wel eens. Maar weet je, je raakt er aan gewend. Op een gegeven moment ga je zelfs ook zo denken.. en daarna ga je zo praten... écht waar.. vraag maar aan mijn vrienden uit mijn korps. We waren gezellig met zijn allen naar Groningen. Uitje met de brandweerkring. Doen we elk jaar, lekker even eens wat anders dan de brandweer.. Mis dus in mijn geval.. Ha, een rondleiding door de stad Groningen? Weet je wat voor een risicopanden daar wel niet staan? Daarna een rondvaart door de grachten. Joh, kijk die woonboot daar eens, lekker die gasflessen op dat dek... En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik hoop dat dat wel weer een keer minder wordt, zie ik misschien ook weer gewoon de leuke oude pandjes en historische steegjes zoals ze mooi kunnen zijn.

Maar goed, voorlopig even niet dus. Ik had me voorgenomen de negen weken vakantie te gebruiken ter voorbereiding voor het theorie examen. Niet gelukt dus. En dan komt 28 september ineens wél héél dichtbij. Belangrijk bij het plannen van deze studie is, dat je voor jezelf op een rijtje hebt wat je eigenlijk allemaal moet doen. Een schema. Tuurlijk! Nou, daar maar eens mee begonnen. Kon ik ook mooi op afstrepen wat ik al gelezen had. En dan zie je dus in één oogopslag hoe je er in zit... slik.... Ik denk dat ik toch het beste presteer onder druk. hahaha!! Dan heb ik namelijk geen tijd meer om afgeleid te worden door allerlei nutteloze zaken die ineens belangrijker lijken dan die boeken.

En dan blijven termen als endotherme- en exotherme reacties, conductie, convectie, Bleve, deflagratie, detonatie en stoechiometrische concentratie's ineens wél hangen. Ik zal jullie verder niet vervelen met die theoretische kennis, als je er meer van wilt weten, dan mag je straks mijn boeken lenen. Als ik er klaar mee ben. Oh ja.. leuk feitje.. ook bij de brandweer kunnen ze tekenen en schilderen.. zoek dat maar eens uit...!

En dan wordt het 27 september. De praktijkdag vóór het theorie examen. Een uitgelezen kans om je medecursisten eens even lekker op stang te jagen met je verworven kennis. Of zij jou... Wat zeg je daar? 30-60-90 regel? Waar heb je dat vandaan dan joh...?? Airbags? Huh? nou ja.. Welke bladzij dan? Heerlijk!!!

Het theorie examen van de brandweer wordt in onze regio afgenomen bij het ROC in Schagen. Je krijgt een computer waar je inlogt met je eigen inlogcode van de IFV (Instituut Fysieke Veiligheid). Vervolgens krijg je van de toezichthouders een speciaal voor jou aangemaakte code, waarmee je je examen kunt starten. En dan begint het. Je hoort de stress, je voelt de stress.... 30 gesloten vragen zijn het. Bijvoorbeeld: Is ventilatie een goede manier van bestrijding bij een chemische broei? Of: Hoe wordt de bijdrage van een bouwmateriaal aan de brandvoortplanting vastgesteld? Van dat soort vragen. Nou, in mijn geval waren ze goed te doen, maar niet iedereen in het lokaal krijgt dezelfde vragen. Ik geloof dat er een database is met 900 verschillende examenvragen ofzo.. En dan komt het moment dat je de vragen allemaal hebt ingevuld en nog een keer hebt nagelezen... (voor het geval dat...). Weet je wat het ergste is dan? Dat je op de exit knop moet drukken die daarna meteen het behaalde resultaat weergeeft... Dat moet je ook maar durven hoor! Nou. Ogen dicht en drukken op die knop.... JA! Gehaald!!! Mooi en hoe ook zeg... 93% goed. Een 9 dus. Lekker! Die is maar binnen. Stap 1 van 6 gedaan...!

De ontlading van een ieder die het lokaal verlaat is groot. Op de één of andere manier is het toch rete spannend. Het totale resultaat van onze groep is eigenlijk heel erg goed te noemen. Lekker hoor, op naar het volgende theorie examen.. 7 december... Ach... dat is nog zó ver weg..... ;-)