11. dec, 2016

...36 uur in een dag, 9 dagen in een week... zoiets!

Soms vragen mensen mij wel eens..."Hoeveel uur zitten er eigenlijk in jouw dag?" Ik snap dat wel hoor. Ik verbaas mezelf er ook wel eens over. Maar weet je.. Eigenlijk zit het zo. Ik zit óf in de drukkerij, óf ik doe iets met de brandweer, óf ik slaap. Eten moeten we allemaal, dus dat is ook wel zo gezellig voor de kinderen. Deze tijd in het jaar is altijd al een heksenketel voor mij. Alles komt dan tegelijk. Maar dat wist ik van te voren en daar wil ik dan ook niet al te veel over kwijt. Eigen keuze!

Maar ja, mijn blog loopt mega achter. En grappig vind ik het wel. Mensen beginnen er nu écht om te vragen. Leuk! Dus ja, nou. Ik zal een samenvatting geven van de afgelopen maand... want heus. Zo lang is het alweer geleden dat ik de laatste schreef... Tijd vliegt!!

Inmiddels hebben we het tweede theorie examen gedaan en ja! Allemaal in één keer geslaagd. Ik vind dat een hele prestatie hoor! Ik had echt serieus mijn her-examen al ingezet voor januari. Misschien kwam het daar wel door. De druk was er af. Ik kon niet meer voorbereiden dan dit in deze drukke tijd. Dus de realisatie daarvan maakte, dat ik toch wel weer heel veel theoretische feitjes op ging slaan. grappig. En dan kom je dingen tegen waarvan ik denk. Wat moet je er in hemelsnaam mee... Ik lees het nu, maar als ik volgend jaar een inzet heb, dan heb ik die kennis niet meer paraat. Ik beperk me even tot de vuistregels. En als het spannender wordt, dan is er vast wel één of andere slimmerik 'op luisteren' die mij op dat moment kan voorzien van die informatie. Formule's over drukverlies, waterlevering en reactiekracht. Dat soort vragen. De logika ervan begrijp ik. Daar gaat het om. Afijn.. Twee theorie examens achter de rug, nog ééntje te gaan... 1 februari 2017... dat is nog zó ver weg...!! ;-)

Op zaterdag 26-11 hadden we een praktijkdag 'brand' in Zaandam. Een mooi moment om je mentor nu eens te laten zien hoe je er in staat. Wat kun je allemaal al? en ook niet onbelangrijk: Wat kun je eigenlijk nog niet? Want dat zijn dan mooie leerdoelen om samen met je mentor en je eigen blusgroep op te pakken. Er was een heel schema neergezet. De bedoeling was dat de cursisten zelf zouden zorgen voor manschappen deze dag. Een hele uitdaging! 4 Tankautospuiten vullen de hele dag.. Dat zijn dus 4 x 4 manschappen plus de benodigde beoordelaars, chauffeurs en anderen die zich inzetten om de oefeningen rond te krijgen. Je praat al snel over een man of 40.. allemaal in de weer om jou de kans te geven een 'realistische' oefening te draaien.

Dus bij deze bedankt Marco, Karin en André. Zonder opoffering van jullie vrije zaterdag was het zeker niet gelukt! Maar wat is het leuk om eens te draaien met manschappen die je eigenlijk helemaal niet kent. Dan komt het zeker aan op heldere en duidelijke instructie's van jouw kant. Één blik is dan niet meer genoeg.. Super leerzaam en vooral heel gezellig. Want uiteindelijk hebben we allemaal last van dat brandweervirus.

Een week later op zaterdag mag ik dan met een deel van mijn eigen blusgroep op pad naar Wijster. Realistisch oefenen. Het ochtendprogramma gaf ons inzicht in het gedrag van de rooklaag en wat ventilatie daarmee doet. En hoe kun je ventilatie inzetten in je plan. Wat zijn de gevaren daarbij? Heel leerzaam voor mij, dat gaf meteen een beetje beeld bij de theorie die ik daarover moest leren voor het examen. Ik denk in plaatjes. Dat is niet altijd even handig, maar in dit geval wel. Praktisch ingesteld.

In de middag deden we twee inzetten. Ik was in de gelukkige omstandigheid, dat mijn blusgroep mij als bevelvoerder liet gaan. En wat is dat anders jongens! Als je een gebouw ingaat waar warmte is. échte warmte. En waar je rook kunt lezen. En waar je écht je HD straal open moet zetten. Dat maakt de inzet toch net weer een beetje anders kan ik je vertellen. Mooi! En ook leuk dat er een paar hele mooie foto's zijn gemaakt. Net echt zo.

En omdat de rust nu enigszins is wedergekeerd, kan ik me vanaf nu storten op mijn reflectieverslagen. Ik heb al eens eerder vertelt dat de beste investering voor deze opleiding mijn helm-filmcamera was. Kan ik mooi nog even terugkijken naar hoe het gaat. En wat ik doe. Er is me al wat opgevallen... Ik hou het nog even voor mezelf. Nog twee praktijkdagen dit jaar... die kan ik aan!