Blog opleiding bevelvoerder

2. aug, 2016

OK... na ruim een maand radiostilte kan ik het nu toch écht niet langer laten. En waarom niet? zul je je afvragen... Nou kijk, vanmiddag las ik een bericht dat mijn IBGS-NW4 collega Martijn van Dongen deelde op facebook. "Zeven mensen uit brandende appartementen Maastricht gered" Dat was de kop van een krantenbericht. Mooi toch, zou je denken.. Goed gedaan van de Maastrichtse brandweer. Klopt. helemaal mee eens.. maar het laat me niet los. En waarom niet? Omdat er onder het bericht van Martijn een hele discussie ontstond over de definitie van een redding. Wat is dat nu eigenlijk? En in die context gezien... zijn die mensen dan eigenlijk wel 'gered' uit die brandende appartementen....

Dus het laat me niet los. Wat is de reden dat voornamelijk brandweermensen deze discussie aangaan onder zo'n bericht? Dat is de vraag die ik mezelf blijf stellen. Blijkbaar is het belangrijk of een inzet een redding genoemd kan worden of niet. Er hangt dus een oordeel aan. Misschien worden we er uiteindelijk wel op afgerekend. Zou dat het zijn? Hoe meer reddingen, hoe groter de kans dat je als korps bestaansrecht hebt?

Dus het laat me niet los. En als het je niet los laat, dan moet je op zoek naar jouw waarheid, dat is les één van William. OK, Justin deelde onder het bericht de definitie van een redding zoals die beschreven wordt op de website van het ifv (instituut fysieke veiligheid). Een redding is een evacuatie door de brandweer van een persoon die niet zelfstandig kan of wil vluchten. En dan gaat het in deze definitie alleen om reddingen bij brand, niet die bij een verkeers- of waterongeval.

Dan terug naar het artikel waar het mee begon... 'Het vuur ontstond in de kelder van het drie verdiepingen tellende gebouw. Zeven bewoners vluchtten voor de hevige rook naar hun balkon. De brandweer wist ze daar uiteindelijk vanaf te halen. Ook drie huisdieren konden worden gered.' Voor mijn gevoel is het duidelijk hoor. De brandweer van Maastricht heeft gewoon zeven mensen en drie huisdieren gered.

Maar toch laat het me niet los. Waarom vinden andere mensen dat dit geen redding genoemd kan worden? Ik denk dat ik weet waardoor het komt. Onderaan het rapport 'reddingen bij brand' van de ifv staat het.
"Dit rapport is weer een volgende stap in het transparant maken van de maatschappelijke waarde van de brandweer. Het geeft inzicht in het aantal reddingen, maar ook en dat is minstens zo belangrijk, de omstandigheden waaronder reddingen plaatsvinden. Uiteindelijk en dat klinkt wellicht tegenstrijdig, is uiteraard het doel om de veiligheid van burgers niet af te laten hangen van een mogelijke redding door de brandweer, door het vergroten van zelfredzaamheid van burgers. Dit rapport geeft daarvoor inzicht en nieuwe handvatten"

Ik begrijp het hoor. Maar straks ga ik als bevelvoerder naar een prio 1 woningbrand. Bij het uitvragen hoor ik dat er nog mensen in het huis zijn. Sorry hoor. Maar wat kan mij het schelen of ze buiten op het balkon staan? Ik ga daar naar toe om ze te redden. Dat is mijn waarheid. Achteraf is het makkelijk oordelen. We plakken er een etiketje op. Nee sorry Hayke, jij hebt geen mensen van het balkon gered. We noemen het anders, jij hebt de mensen van het balkon geholpen. Zo zijn we transparanter. Dat is belangrijk om de maatschappelijke waarde van de brandweer te bepalen...

En daarom is die discussie dus ook onder het bericht van Martijn's facebook. Denk ik. Maar reageer gerust als jij er anders in staat hoor.. Dat is goed. Een inhoudelijke discussie over het vak ;-) Dat houdt ons scherp en betrokken!

Beste inwoners van West-Wieringen. Wij blijven jullie redden als dat nodig is. En als dan achteraf blijkt dat het eigenlijk een hulpverlening was.. so be it... blijkbaar beter voor de transparante statistieken...

23. jun, 2016

les 15, praktijkdag #3

De laatste dag voordat we maar liefst negen(!) weken vakantie hebben. Joh, negen weken.. ik heb nog nooit van mijn leven zo lang vakantie gehad.. En wat is er dan leuker om de laatste dag heerlijk weer het veld in te gaan voor een praktijk sessie... Nou. dat ging even anders. De dag was verdeeld in een inzet OGS (Ongeval Gevaarlijke Stoffen) en een inzet HV (Hulpverlening). Mijn ochtend inzet was een Ongeval Gevaarlijke Stoffen. In mijn rugzak zit veel over Gevaarlijke Stoffen. Dacht ik. MIS! FOUT! Of nou ja.. het zit vast wel ergens, maar het lag even niet bovenop vandaag. En dat is een understatement. In de inleiding van deze website staat het al. Volg mij tijdens de hoogtepunten, maar waarschijnlijk zeker ook de dieptepunten tijdens mijn opleiding. Nou dit was er ééntje hoor, de ochtend sessie.

Tjoh, wat is het anders om ineens als bevelvoerder een inzet OGS te doen. In de oefensituatie's in mijn eigen kazerne ben ik manschap in een gaspak. Leuk man, vanaf de zijlijn lekker meekijken naar de inzetplannen van je bevelvoerder (bij een gaspakkeninzet noem je die trouwens Lima). En vanuit het boekje gaat het ook altijd prima! Maar dan in het veld, vanuit een melding... warm zeg, zo'n brandweerpak! Zo spannend is het dus, dat je gewoon ook de basis dingen van een gewone inzet compleet kunt vergeten. Hoezo bovenwindse aanrijroute... politie? komt die niet vanzelf dan... waterwinning...huh??? oh ja.. slachtoffer... ambulance ofzo?? Nou, je leest het al. Het was één groot leermoment. En die heb je ook gewoon nodig hoor, daar is helemaal niks mis mee. Die diepte investering die ik heb gedaan in de vorm van mijn helmcamera komt zo fantastisch tot zijn recht. Ik heb de film al terug gezien. En dat is dan het moment waarop het ineens weer interessant wordt. Terugkijken naar je eigen handelen is heel erg leerzaam. In de film zie ik namelijk dat een aantal dingen waarvan ik dacht dat ik ze vergeten was, wel degelijk ter sprake komen tijdens het aanrijden. Ik doe er alleen niks mee. Openbaring! Waarom doe ik dat niet? En hoe ga ik ervoor zorgen dat ik er de volgende keer wel wat mee ga doen... Kijk daar heb je wat aan! Aan alle geluiden om mij heen te horen heeft iedereen zijn eigen 'bescheiden' mening over OGS... maar vooral die van Alec blijft me bij... want ja, wat moet je met die meuk...! Einde ochtendsessie...!

De middagsessie met de HV inzet ging een stuk beter. En dan laat ik mijn technische termen even buiten beschouwing, want die lijken nergens op. Dat verdient zeker aandacht. Het bedenken van plannen, plannen+ en het wegzetten van verkenningsopdrachten vergen zoveel capaciteit van mijn interne harde schijf dat het benoemen van de juiste term voor de hulpverlenings-spulletjes even niet op het puntje van mijn tong lag... Sorry Freek! Ik ga erop oefenen... in de vakantie...

Over vakantie gesproken.. dat is het dus nu en daarom sloten we deze intensieve dag af met een welverdiende BBQ ergens op een strandje aan de rand van een industrieterrein bij het idyllische Markermeer. De volgende keer heb ik een taxi nodig dat is een ding wat zeker is...(René?). We hebben een superleuke avond gehad met een geweldige groep mensen. Ik denk niet dat we het vol gaan houden... negen weken zonder elkaar... hahaha!! Dusss.... Bas... zorg dat er plek is op die boot naar Texel.. Het programma is volgens mij al bijna rond!

Oh ja.. en dan nog een vraag... negen weken zonder deze blog... gaan jullie dat redden?? Ik ben er eigenlijk wel benieuwd naar. Ruimte voor reactie's genoeg hieronder. En als je het niet kunt missen, laat me dan weten waar je wat over wilt lezen. Dan ga ik voor je op zoek naar de waarheid, zoals William dat altijd zo mooi kan zeggen... Doei!

16. jun, 2016

De laatste theoriedag voor de vakantie... dat kan natuurlijk maar één ding betekenen...!! Juist!! Schoolreisje!! En dat heeft de groep van Joanna, Alec en Bas goed begrepen. Vorige week al mochten twee van de vier groepen hun eigen voorbereide les voordragen. Deze week de beurt aan de overige twee groepen. Van Joanna kregen we mail. Dinsdag 14 juni om 08.45 uur verzamelen in de kazerne Hem/Venhuizen. Koffie staat klaar. (dat stond niet in de mail, maar daar ben ik gewoon maar vanuit gegaan...:-)

Als eerste vertrokken we naar de Nederlands Hervormde Kerk van Venhuizen. Want bij brand in een kerk of, zoals we tegenwoordig ook veel zeggen.., de kerk in de brand.. heb je wel een uitdaging! En daar kon de koster van deze kerk ons van alles over vertellen, want hij heeft het aan den lijve ondervonden. Op 2 november 2003 sloeg daar namelijk het noodlot toe (kijk hier even naar de beelden). Waarschijnlijk door een defect aan de CV-ketel werd het monumentale pand in de as gelegd (lees hier het artikel). Door toedoen van goed werk van de brandweer konden de buitenmuren behouden blijven. En dat is voor de wederopbouw van de kerk van groot belang geweest.

Wat zijn nu eigenlijk de specifieke gevaren bij een gebouwbrand zoals een kerk? Nou ja.. de meeste kerken hebben een toren. Bij brand krijg je dan een soort schoorsteen effect. Je hebt vaak te maken met een grote open ruimte en een hoge vuurlast door de veelal houten constructie's. Een specifiek gevaar bij deze brand was toch wel dat de klok van bovenuit de toren naar beneden kwam zetten... en kijk maar even op de foto's.. dat is geen klein belletje....!

De tweede stop op ons uitje was de melkveehouderij van de familie Kesteloo te Venhuizen. De zoon des huizes, bijna afgestudeerd brandweerman Mark, laat ons de risico's zien van brand op een agrarisch bedrijf. Niet letterlijk natuurlijk.. Gelukkig maar.. Want joh... wat zou jij doen met 80 melkkoeien in een brandende stal? En misschien waren het er wel meer.. ik heb ze niet geteld als ik eerlijk ben. Kijk, en dan staan daar nog landbouwvoertuigen en is er opslag van stro en hooi enzo.. lekker brandbaar spul! En bij zo'n excursie kun je de ware boer van de 'gewone' Noord-Holland Noord mens makkelijk onderscheiden. Nietwaar Arno? Lekker luchtje hé jongen??

Al met al een zeer verhelderend eerste deel van de ochtend. En daar stopte ons uitje. We hadden deze dag een strakke planning, want er stonden veel afspraken op de agenda. Terug in de kazerne mocht de laatste groep zijn verhaal doen. Rees, Björn en Joän hadden zich voorbereid op de specifieke kenmerken van zolder- en kelderbranden. En deze groep deed dat wél letterlijk. Fikkie stoken op de buitenplaats...! kijk maar naar de foto's... ;-) En Leontien, de vaste assistent van Rees, deed zijn werk uitstekend! Flanerend voor de beamer werd de presentatie steeds op het juiste moment van een intrigerend filmpje voorzien... Nou ja.. laat maar... we zijn allemaal aan vakantie toe denk ik...!

's Middags kregen we bezoek van een AGS (Adviseur Gevaarlijke Stoffen). Carlo Nannings praatte ons bij over de rol van de AGS en de MPL (Meet Plan Leider) in het geval van een Ongeval Gevaarlijke Stoffen. De VRNHN (Veiligheids Regio Noord-Holland Noord) heeft de beschikking over twee AGS-en. Een AGS geeft advies aan Brandweer, Politie, Ambulance en Gemeenten in geval van een ongeval of incident met gevaarlijke stoffen. De MPL brengt het effectgebied hiervan in kaart. En daar kregen we een aanvulling op ons leermomentje van de presentatie van Arno over Meten is weten.. Want Meten is weten; als je weet wát je meet!! en dat doe je dan dus langzaam.. Vooraf hadden we allemaal slimme vragen bedacht die we aan Carlo konden stellen. Zoals: wat is uw lievelingskleur, lust u spruitjes, bent u getrouwd... en dan ook nog wat standaard vragen zoals: welke risico objecten, complexen en stoffen zijn voor de AGS in onze regio interessant, welke bevoegdheden heeft een AGS meer dan een bevelvoerder, welke informatie wil een AGS weten van de bevelvoerder en nog meer van dat... Op alle vragen kregen we keurig antwoord. Carlo had via een slim online programma een interactieve quiz voor ons bedacht, om te kijken hoe onze kennis ervoor stond... oei!! Aan het einde van de presentatie kwam de kwadratenregel nog even uit de hoge hoed, daar duik ik nog even in.. dat is nog niet helemaal helder...!

Oh ja.. dat vergeet ik nog bijna in alle hectiek... Weet je hoe naar het is als jij in de les in Hoorn zit en je pager gaat af? Hij gaat bijna nooit hé... en dan deze middag tot twee keer toe... En ook nog voor een OGS... in Hippolytushoef... grrrrrr.... ;-)

Volgende week de laatste les voor de vakantie. Praktijk OGS en HV!! en natuurlijk sluiten we af met een welverdiende BBQ.. Kijk er nu al naar uit!

8. jun, 2016

Week 13: kenmerken en blustactieken autobrand en garage(bedrijf)branden

Na alle inspanningen en hectiek van de praktijkdag van vorige week, werd het hoog tijd om eens lekker rustig aan te doen. Ja.., dat dacht je...! Mooi niet! Naast het uitvoeren van de theorie in de praktijk, word je als bevelvoerder ook geacht om die theorie over te kunnen brengen naar je eigen blusgroep. En nee.. ik zal niet weer zeggen dat dat wel een dingetje is... Voor je het weet kom je met je uitspraken in één of ander 'uitspraak-van-het-jaar' boek. :-)

Dus... aan het einde van de praktijkdag van vorige week, kregen wij van William alweer de volgende opdracht. Hij houdt van gas op de plank, zal ik maar even netjes zeggen. De hele groep werd opgedeeld in vier groepen van 3 mensen die samen een onderwerp kregen om een les voor te bereiden voor deze week. Samen met Rory en Arno mocht ik een les voorbereiden over autobranden en garage(bedrijf)branden. De opdracht was: wees creatief, gebruik je zieke geest, raadpleeg de les en leerstof, internet en je parate kennis. Makkie!!! Vooral als het gaat om die zieke geest uiteraard...

Een groter plezier kun je Arno niet doen hoor..! Het hele weekend is hij in de weer geweest met het bouwen van twee mini garage's, het zoeken naar speelgoedautootjes en het bepalen van een geschikte manier om het blussen na te kunnen bootsen. Op schaal uiteraard! Niets leuker voor een brandweerman dan fikkie stoken om te kunnen leren. Ik ga er verder niet teveel over schrijven, kijk maar in het fotoalbum en geniet van al die leuke beelden...!

Maar ja.. de theorie moest ook ergens over gaan hé, soms moet het serieus. Gelukkig gaat dat samen met Rory prima. Terwijl Arno de autootjes buiten zette, gingen wij aan de slag met de presentatie. Wat zijn nu eigenlijk de risico's bij autobranden? Waar moet je aan denken, waar moet je op letten? kijk even naar dit filmpje van een autobrand in Daalmeer op 25 mei 2012. En let dan vooral op het moment dat er gestart wordt met blussen. En? heb je het gezien? Wie liep daar weer door het beeld? Ik dacht dat we die naar buiten hadden gestuurd om de autootjes klaar te zetten...

Ik laat het hierbij. Theorie genoeg gehad deze week. Voor inhoudelijke vragen over autobranden en garage(bedrijf) branden verwijs ik je door naar Garage HAR... en uit de brand. Alleen jammer dat er geen telefoonummer op het vistekaartje staat...

2. jun, 2016

Week 12, praktijkdag #2

En hij komt vanzelf hé.. na al die weken theorie lekker weer een praktijkdag! En wat voor één. Dik over de 20 graden, lekker zonnetje erbij... Wat wil een cursist nog meer? Nou ja, ehhh... een goede afloop van je eigen inzet.. dat zou wel fijn zijn eigenlijk! En dat het weer spannend wordt, dat is een ding wat zeker is. Kan ik al die theorie van de afgelopen weken omzetten en de juiste vragen stellen aanrijdend naar het incident? Joh.. het geeft je slapeloze nachten hoor! Nou, we gaan het beleven...

Geen gekkigheid een dag van te voren op de whatsapp-groep deze keer. Dat begint dus zeker al te wennen voor iedereen.. goed teken denk ik. Of stilte voor de storm.. Wie zal het zeggen?!

In de theorie zijn we zeer intensief bezig met het kwadrantenmodel en het kenmerkenschema. Dit is een mooie kapstok om je BOB aan op te hangen. BOB staat in dit geval voor Beeld, Oordeel- en Besluitvorming. Het kenmerkenschema geeft je een hele duidelijke richting waarin je vragen kunt stellen tijdens het aanrijden. Oh ja.. daar heb ik het helemaal nog nooit over gehad zeker..! Nou dan wordt het tijd. Brandweermensen opgelet! Het kenmerkenschema bestaat uit 5 kenmerken die belangrijk zijn bij een inzet. Het gaat hierbij om Mens-, Gebouw-, Brand-, Omgevings- en Interventiekenmerken. Bij menskenmerken heb je het over wél of niet zelfredzaam, mate van opmerkzaamheid (dag- of nachtsituatie) en is er een BHV-er aanwezig die aanwijzingen kan geven. De gebouwkenmerken gaan over zaken als: hoogte, complexiteit, voorzieningen zoals compartimentering en sprinklers. Brandkenmerken richten zich op RSTV en vragen als: Is er brand in het gebouw, of staat er een gebouw in brand.. Je zult begrijpen dat dat wel degelijk verschil uit maakt! De omgevingskenmerken gaan over de ligging van het object, bereikbaarheid, weersomstandigheden en alle zaken er verder omheen. En de laatste, maar zeker niet de minst belangrijke zijn de Interventiekenmerken: Waar brand het, wat is de omvang van de brand, heb ik genoeg blusmiddelen, mensen en materieel. En geloof mij maar... alle kenmerken bij elkaar, daar kun je héél veel vragen over stellen!

Op basis van de uitkomsten van het kenmerkenschema kun je bepalen in welk kwadrant je gaat beginnen met je inzet. En dan krijg je termen als defensief binnen, defensief buiten, offensief binnen en offensief buiten. Ik zal je daar verder niet mee lastigvallen, anders heb ik de volgende keer niks meer te vertellen...!

OK, mooi hé, die theorie... logisch allemaal op papier. En  dan zit je voorin. En krijg je de melding. Schakelen! Wat ga ik vragen op basis van deze melding, welke antwoorden krijg ik vanuit de Alarm Centrale. Waar zitten mijn blinde vlekken en hoe ga ik die vertalen naar een verkennings- en voorlopig plan. Wat zijn de gevaren bij deze inzet, hoe zet ik dat om naar mijn plan+. En dat allemaal in 6 minuten aanrijtijd. Dus. Zweten! en niet alleen door het warme weer deze keer...

Maar joh, wat is het leuk hé.. allemaal blije koppie's aan het einde van de dag. Een rugzak vol kadootjes met Tip's en Top's aangereikt door positief ingestelde instructeurs. Allemaal hebben ze het beste met je voor. Willen ze dat je leert. En dat doen we. Het is leuk om te zien dat iedereen ten opzichte van de vorige praktijkdag vorderingen maakt, daar doen we het tenslotte voor!

Zo.. en nu snel verder met mijn filmmateriaal en de reflectieverslagen, kan ik mooi mijn mentoren ook laten zien hoe de vlag erbij hangt...!