Het district incidentbestrijding Noord-West van Brandweer Nederland bestaat uit vier veiligheidsregio's: Kennemerland, Amsterdam-Amstelland, Noord-Holland Noord en Zaanstreek-Waterland. De regio's van NW-4 hebben met elkaar afgesproken om met diverse specialistische taken, waaronder Incident Bestrijding Gevaarlijke Stoffen (IBGS) intensief te gaan samenwerken.

Na de intensieve voorbereiding betreffende het samenstellen van het handboek interregionaal specialistisch IBGS-peleton NW-4 werd het hoog tijd de theorie eens in de praktijk te brengen... Op zaterdag 10 oktober werd er een slotoefening IBGS NW-4 georganiseerd in Amsterdam. De oefening bestond uit een eerste inzet in de ochtend en een tweede inzet in de middag. Deelnemers aan de oefening waren: SIE NHN en ZAWA (gaspakkenteams), BOE NHN en ZAWA (basis ontsmettingseenheid), OvD NHN, OvD ZAWA, Bron ZAWA, AGS NW4 en diverse ondersteunende partijen. Een belangrijk doel van de oefening was het kennismaken met de mensen in de verschillende interregionale teams. Nu eens niet rond de tafel op een vergaderlocatie, maar daar waar we écht samenwerken... in het veld...!

Scenario: tijdens werkzaamheden op de zolder van een gebouw is een vrouw van de steiger afgevallen en daarbij is een vaatje met een gevaarlijke stof omgevallen. De vrouw is onwel geworden en een inzet van een gaspakkenteam is noodzakelijk voor haar redding. Bij het inzetten van het eerste gaspakkenteam, het team wat de vrouw moet redden, gaat wat mis waardoor één van de gaspakdragers van de trap valt en niet meer in staat is zelf lopend uit het pand te komen. De noodprocedure eigen personeel moet in werking worden gesteld. Dit betekend dat het gaspakkenteam wat als back-up aanwezig is, ingezet moet worden op de redding van het eerste gaspaken team.

Een mooie oefening, waarbij communicatie tussen de verschillende onderdelen van groot belang is. Goed om te zien is, dat ondanks wat kleine verschillen van aanpak binnen de deelnemende regio's, er goed overleg wordt gevoerd en daarna een praktisch plan van aanpak wordt uitgerold. Dat is wat ons uiteindelijk sterk maakt in deze samenwerking!